CURAJUL DE A-ȚI FI DOR DE IDEEA DE MARE DRAGOSTE

COMANDĂ ROMANUL – CLICK AICI

          by Alexandra HUIDU

          Ce opțiune de viață alegi: dragostea previzibilă sau marea dragoste?

          Dragostea previzibilă este o certitudine statistică, e caldă, comodă și cunoscută, îți conferă sentimentul de apartenență și de siguranță. Ea nu trebuie hulită sau dezavuată, întrucât cu toții ne dorim și avem nevoie de ceea ce poate oferi ea.

          Marea dragoste este imprevizibilă, strălucitoare și complicată. Se insinuează în noi subtil, de cele mai multe ori pe nepregătite, fără să o așteptăm sau să intuim că ne pândește, până când dintr-o dată ne dăm seama că ardem. O putem resimți ca fiind periculoasă pentru stabilitatea noastră emoțională și totuși nu ne putem opri să ne dorim mai mult, mai intens, mai profund, ne face să vrem să ne explorăm limitele propriei noastre acuități senzoriale, să experimentăm in continuu cu noi și, mai ales, alături de celălalt.

          Marea dragoste te invită să îmbrățișezi schimbarea doar de dragul schimbării, pentru că asta îți face viața mai colorată și mai puțin comună, deși cameleonul pe care   l-ai descoperit în tine te face să îți fie teamă că ai să-ți pierzi ancorele pe care le-ai cultivat cu atâta grijă ca să poți supraviețui sufletește într-o lume tulbure și tulburătoare. Descoperi că celălalt te îmbie să scoți la lumină din tine toate talentele, pasiunile și interesele pe care le-ai ignorat de-a lungul anilor întrucât credeai că nu reprezintă chiar atât de mult din ceea ce ești, doar pentru a-ți da seama că, în realitate, te negai pe tine însuți. Începi să te reinventezi, până când realizezi că nu inventezi nimic, ci doar te accepți pentru prima dată așa complet cum ești.

          Dobândești curajul de a începe lupta cu defectele și neputințele pe care le ai, pe mai multe fronturi simultan, luptă pe care înante o evitai pentru că nu te credeai suficient de puternic nici ca să le confrunți pe rând, darămite pe toate deodată, însă acum descoperi că pentru celălalt, pentru a-i oferi o variantă mai bună a ta, o variantă mai puternică, pe care se poate baza, care îl poate sprijini și completa, sari ca un kamikaze spre proprii demoni. Pentru că celălalt e armonia, de care nu te poți umple până când nu descarci lestul pe care îl cari în spirit, în cuget și în amintire.

          E ceva ce alegi, pentru că liberul tău arbitru a decis așa. Celălalt nici nu iți cere asta, nici nu face nimic concret ca să te aducă aici, dar simpla prezență a persoanei iubite provoacă toate astea în tine. Și atunci știi că ai înțeles vechea zicală, că “dragostea te face mai bun”, numai că înțelegi în sfărșit și cum funcționează. Ești capabil să recunoști acum că ceea ce simți nu e o îndrăgosteală trecătoare, ci iubire adevărată. Pentru că tu simți atât de intens, dacă și celalalt simte la fel, când cele două simțăminte se întrepătrund dau naștere unei fuziuni explozive, în care ce doi se vor transforma unul pe celălalt mereu, iar acea transformare continuă va menține intensitatea. Și uite așa ajungi să îți dai seama că și celălalt clișeu, exprimat în cuvintele ”dragostea este eternă”, e la fel de valabil. Pentru că doi oameni care pot face asta unul pentru celălalt, nu vor renunța unul la altul si nu iși vor trăda iubirea.

          Unde intervine curajul? Pentru unii, în a accepta să aștepți până când întâlnești persoana aceea, asumându-ți riscul că e posibil să nu o întâlnești niciodată, dar să o cauți mereu și să o iei de la capăt de fiecare dată când ai crezut că ai găsit-o, deși se dovedește că te-ai înșelat. Pentru alții, în a avea puterea de a se desprinde de partenerul pe care îl au deja, cel comod, și de a-l îngloba în ființa lor pe celălalt, care le complică viața și îi obligă să se schimbe, nu pentru a trăi o poveste de dragoste, ci pentru a trăi în iubire.

 

One thought on “CURAJUL DE A-ȚI FI DOR DE IDEEA DE MARE DRAGOSTE

Add yours

  1. Citind articolul tău am încercat să intru în fiecare situație descrisă atât de frumos de tine și am ajuns la concluzia că sunt lașă. Da, pentru o perioadă scurtă mi-ar plăcea să mă pârjolească acea dragoste intensă, dar aș arde prea repede și instinctul de conservare, exact! acel instinct animalic care te face să fugi din fața pericolului mă îndeamnă să mă refugiez în calmul și liniștea iubirii comode. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: