BĂRBATUL ÎNDATORAT PREJUDECĂȚILOR

         COMANDĂ ROMANUL – CLICK AICI

          by Alexandra HUIDU

Unul dintre cele mai mari mituri în teoriile despre iubire este acela că bărbatul trebuie să facă primul pas la începutul unei relații de dragoste. Ne-am aștepta ca în prezent această concepție să fie demonetizată și desuetă, dar se pare că obiceiurile arhaice se încăpățânează să rămână de actualitate. Într-o lume în care pe de o parte egalitatea dintre bărbat și femeie este aproape demonetizată, prin aceea că este impusă fără limită în toate aspectele vieții, de cealaltă parte astfel de reguli pledează exact pentru contrariu ba, mai mult, pentru falsitate și teatru ieftin.

          Eleganţa, inteligenţa, stilul, clasa şi feminitatea nu pot fi disimulate. O femeie care le are, le transpiră prin toţi porii şi atunci nu mai devine sclava comportamentelor false ca să se pună în valoare, pentru că o astfel de femeie ştie că are valoare. Ea este conștientă ce își dorește, ce are nevoie și ce îi lipsește. Mai important, recunoaște când le găsește. Acestea sunt femeile respectate, stimate, admirate însă, surprinzător, tot ele sunt femeile cel mai des supuse prejudecăților sociale.

          Aceste femei știu că inițiativa poate conduce spre reușită sau spre eșec și acceptă că întotdeauna o monedă are două fețe, la fel cum acceptă toți bărbații din lume, condamnați aprioric la obligația de a acționa. Atunci mă întreb: de ce nu este considerat rușinos ca un bărbat să facă primul pas, dar de la femeie se așteaptă să facă un lucru dezgustător (în esența sa) și să joace rolul inabordabilei sau al ingenuei, deși de multe ori ceea ce simte ea este exact opusul? Femeile care pot aduce plus-valoare în viața unui bărbat nu sunt nici naive și nici lipsite de intuiție. Pe parcursul relației li se cere, de către aceleași norme sociale, să fie credincioase și devotate, însă la început sunt catalogate drept agresive sau, și mai rău, ușuratice, dacă nu se arată a fi mincinoase ori arogante.

          De ce atunci când un bărbat face primul pas și este refuzat, se consideră că nu este nici o problemă și că femeia, dacă nu îi poate oferi dragostea sa, ar trebui să se simtă măcar flatată de sentimentele calde pe care calitățile sale le-au stârnit în inima bărbatului, dar se apreciază că o femeie refuzată a primit exact ceea ce merita, pentru că a îndrăznit să se arate îndrăgostită și dornică?

          Sintagma „bărbatul este dator să încerce” este la fel de revoltătoare ca „femeia este cea care alege”. Prima induce ideea că femeia poate fi transformată în ceva similar unei cetăți sub asediu, că este permis, ba chiar indicat ca acea cetate să fie cât mai des și mai organizat atacată, iar prin asta mulți bărbați își justifică unele comportamente neavenite, brutale sau grosolane față de femeile care fac obiectul dorinței lor. A doua transformă bărbații în simple subiecte de reclamă, le atacă nepermis demnitatea prin aceea că limitează esența și diversitatea personalităților lor la simple obiecte de paradă prin fața unor vitrine lucioase, în spatele cărora stau femeile pregătite, mai mult sau mai puțin, să îi adjudece.

          Bărbatul nu este îndatorat să facă primul pas nici femeii, nici societății. El are numai datoria de a manifesta respect și considerație pentru cea pe care o dorește ca parteneră. Tot așa cum femeia nu are doar drepturi, mai exact dreptul de a alege (adică de a spune „da” bărbatului, fără să facă nici un alt efort), ci trebuie să aibă curajul de a-și asuma deschis ceea ce simte și dorește, pentru că altfel s-ar lua singură în derâdere pe ea însăși.

          Iar datoria de iubire… ei bine… iubirea se face împreună, atunci când nimeni nu datorează nimic, dar oferă totul, când nici unul nu așteaptă ceva de la celălalt, dar primește mai mult decât a sperat, când sufletele se întâlnesc întotdeauna la mijloc și există încrederea că celălalt înțelege și apreciază. Unde nu este asta, atunci bărbatul doar încearcă și femeia doar alege, dar ceea ce fac ei împreună nu mai este iubire…

One thought on “BĂRBATUL ÎNDATORAT PREJUDECĂȚILOR

Add yours

  1. În orice situație în viață cineva trebuie să facă primul pas. Nu cred că e doar o problemă legată de cutume, ci, pur și simplu de curaj. Cred că primul pas îl face întotdeauna cel mai curajos, egal de gen. Cred că discutăm despre curajul celui capabil să-și asume și eșecul demersului. Dacă-i recunoaștem și îi admitem celuilalt dreptul la încercare, egal dacă e urmată de efectul scontat sau nu, ne oferim șansa măcar a unei distracții pe cinste. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: