BĂRBATUL-PĂUN, BĂRBATUL-COCOȘ ȘI BĂRBATUL-PAPAGAL

COMANDĂ ROMANUL – CLICK AICI

          by Alexandra HUIDU

          Cum poate recunoaște o femeie un bărbat de care ar fi mai bine să se ferească? Ce se ascunde în spatele spoielii atrăgătoare în care se înveșmântează unii bărbați, cu care atrag și cuceresc, și cum putem recunoaște semnele pericolului din spatele evidenței fermecătoare?

          Bărbatul-păun este unul dintre acești bărbați. Este frumos și sexy, știe asta și o afișează cu nonșalanță, nu face niciun efort să placă și tocmai asta îi dă un plus de farmec, pentru că se învăluie într-o aură convingătoare de mister. Când este pus în încurcătură, privirea intensă a ochilor superbi și zâmbetul adorabil îi aduc suficient capital de simpatie încât să compenseze răspunsurile mai puțin inspirate, să zăpăcească și să obțină timp de reacție. Nimicurile pe care le rostește par a avea savoare atunci când sunt șoptite de buzele lui senzuale.

          Cum îl recunoaștem însă, dintre toți bărbații frumoși, pe păun? Păunul este bărbatul fără consistență, cu sufletul gol. Este cel care știe că frumusețea lui face să i se ierte multe, că aspectul fizic plăcut îi ușurează calea și nu este interesat să caute esența lucrurilor, pentru că este obișnuit să obțină mereu totul cu un anumit grad de ușurință. Este cel care nu poate duce o conversație despre alte subiecte decât cele frivole sau amuzante și schimbă mereu discuția spre teme care nu angajează la nimic, care ignoră conștient suferința altora, prea prins în mrejele propriei personalități adonice. Este bărbatul care la prima greutate alături de o parteneră va fugi la o femeie care îi oferă viața lipsită de implicare pe care o dorește.  Păunul este incapabil să admire sincer pe altcineva decât pe el însuși și este prea superficial ca să recunoască acele calități care l-ar face să respecte o femeie. Pentru el, viața este o eternă fugă de responsabilități.

          Bărbatul-cocoș este vocal, lăudăros, fără realizări deosebite, dar care știe să prezinte orice nimic ca pe o mare reușită. Are o abilitate deosebită de a se lăuda fără să deranjeze și de a te face să crezi în abilitățile lui prin convingerea cu care își prezintă potențialul. Nu se dă înapoi să promită cu ușurință și uneori chiar e sincer în promisiunile sale, dar cuvântul lui nu valorează nimic pentru că e incapabil să fie consecvent și serios. Oferă femeilor un fals sentiment de siguranță și de încredere, care se disipă ca un abur atunci când este pus în situația de a și acționa.

          Este bărbatul care convinge ușor și dezamăgește monumental. Își va găsi întotdeauna scuze pentru pasivitatea lui, nu va accepta niciodată că este cel vinovat, va încurca orice planuri de viitor și va deveni repede o povară, nu un sprijin. Se va erija mereu în cunoscător și va pretinde să fie ascultat, dar nu va depune eforturi de a pune în practică ce proferează. Pentru el, totul este de fațadă.

          Bărbatul-papagal este, poate, cel mai nociv dintre toți. El este complexatul, omul personalității duale. Aparent calm și gentleman în public, devine un tiran în intimitate. Este omul a cărui viață s-a clădit pe visuri nerealiste și e frustrat că nu și le-a atins. Nu are nevoie ca femeia de lângă el să îl iubească, ci să îl preamărească. Ceea ce vinde acest bărbat este stabilitatea. Se comportă perfect cu ea până când îi leagă soarta suficient de strâns de a lui, vânează femeile vulnerabile, dar luptătoare, le exploatează temerile și le face să creadă că nu merită ceva mai bun decât pe el, după care se dezbracă de penajul colorat și le transformă în sclave ale sentimentului său continuu de inferioritate.

          Afirmă că este un câștigător, dar își arogă meritele altora, critică tot și o face vehement, jignește și i se pare îndreptățit să o facă, își impune opiniile cu o totală lipsă de considerație, dar când este confruntat, fuge repede și departe. Este bărbatul care își detestă viața, se consumă mult pentru orice nimic, refuză aprioric posibilitatea de a da dreptate altcuiva decât lui însuși, face monologuri în loc să poarte conversații. Contează doar el, pasiunile lui, nevoile lui, eșecurile lui, reușite lui care niciodată nu sunt suficient de măreț recunoscute. Va detesta femeia de lângă el pentru orice reușită a acesteia, îi va sabota orice încercare și îi va pune piedici în orice început, pentru că altfel nu va reuși să fie mai bun decât ea. Pentru acest bărbat, femeia este debușeul pe care viața i-l datorează pentru că nu i-a oferit realizarea visurilor sale.

          Bărbatul adevărat nu are nevoie să fie nici păun, nici cocoș, nici papagal. Lui nu îi trebuie frumusețe fizică, pentru că are de oferit calități care nu se trec și nu se schimonosesc odată cu vârsta. Nu are timp să se laude cu realizările lui, pentru că este prea ocupat cu proiectele al căror suflet și motor chiar este. Nu se va simți complexat de realizările femeii de lângă el, pentru că va fi mândru de cea mai mare realizare a lui: fericirea ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: