CUM RECUNOȘTI UN BĂRBAT COMPLEXAT

COMANDĂ ROMANUL – CLICK AICI

          by Alexandra HUIDU

          Complexele modifică personalitatea, transformă un om cu potențial într-o ființă acră, dizgrațioasă, opacă sufletește și, uneori, incapabilă să iubească. Am întâlnit în viață mulți bărbați care supracompensau diferite complexe cu o atitudine tiranică și josnică față de femeia de lângă ei. Cu cât ea mai supusă, cu atât devenea el mai urâcios. Așadar, care sunt trăsăturile cele mai evidente ale bărbatului complexat?

          În primul rând, vorbește în continuu despre el, ce a făcut el, cum a făcut, cu un lux excesiv de amănunte, până devine plictisitor și enervant. Un astfel de bărbat este în stare să reia aceeași poveste în zeci de moduri timp de ore în șir, de fiecare dată adăugând detalii noi, care să îl scoată pe el în evidență. Din cauza apetenței lui pentru monolog este un partener cu care se socializează greu, de cele mai multe ori fiind evitat în grupurile mari, iar femeia ajunge să fie izolată social la rândul ei, ca și victimă colaterală. Dacă încearcă să îi facă un bine și să îi atragă atenția, primește invariabil replica că ceilalți sunt plictisitori, incapabili să îi țină lui piept într-o conversație și, prin urmare, nu merită atenție.

          În al doilea rând, o face pe-a deșteptul. Se bagă în orice discuție și emite idei cu caracter de axiomă, indiferent dacă se pricepe sau nu, nu acceptă că alții ar putea avea mai multă experiență sau cunoștințe cu privire la problema în cauză, iar dacă este contrazis devine urâcios, ridică tonul, se împăunează, face pe-a grozavul până când devine ridicol. De data aceasta, pentru a evita rușinea, femeia se izolează singură.

          Pretinde ca partenera de viață să îi spună toate nimicurile pe care le face și să îi ceară aprobarea pentru ele, dar el nu consideră că este cazul ca vreodată să dea socoteală întrucât, nu-i așa, el este cocoșul. Așa că de multe ori femeia se trezește pusă în cele mai neplăcute situații, află că și-a luat angajamente care îi obligă pe amândoi prea târziu, de obicei atunci când trebuie să intervină și să spele obrazul (al lui, desigur, dar prin alăturare cu el, și pe al ei), își ocupă o mare parte din timp încercând să țină pasul cu consecințele deciziilor lui impulsive și negândite.

          Bărbatul complexat este cel care își obligă mult prea des femeia să își ceară scuze pentru comportamentul lui, are mereu nevoie de un consilier de imagine care să îi repare gafele și după ce ea reușește asta, strică totul dintr-un orgoliu prostesc, adăugând paie pe foc doar ca să aibă el ultimul cuvânt. Dacă face vreun gest frumos față de ea, foarte curând se dovedește că l-a făcut ca să aibă motive să se laude cu asta, cu calitatea lui de bărbat, ba chiar atunci când i se pare că ceilalți nu percep suficient de clar asta, o pune pe ea să îl laude: „povestește tu, nu asta ți-am dat/ți-am făcut/ți-am oferit? nu cu asta te-am surprins/complimentat/apreciat?”. În realitate, în intimitate este de cele mai multe ori indiferent.

          Un astfel de bărbat se trezește în cele mai nepotrivite momente că își critică partenera de față cu alții, folosind expresii, cuvinte sau sugestii jignitoare, dar asta nu pentru că ar crede într-adevăr ce spune, ci doar pentru a se plasa pe el într-o poziție de superioritate față de ea (unica care îi acceptă asta), atunci când toți ceilalți l-au ignorat sau i-au dat cu tifla. Se laudă asiduu cu realizările lui (obișnuite și irelevante prin comparație cu ale altora), dar uită să precizeze și faptul că datorită demersurilor, relațiilor și abilităților femeii a reușit acolo unde el singur, în mod normal, nu ar fi făcut absolut nimic.

          Dacă femeia îi povestește despre un lucru bun pe care l-a făcut sau o situație pe care a rezolvat-o, ori se face că nu aude și pur și simplu o tratează ca pe o piesă neînsuflețită de mobilier, refuzându-i orice reacție, ori începe o demonstrație asiduă despre cum ar fi putut ea face ca să fie și mai bine sau, cel mai des, pornește o perorație despre un talent oarecare de-al lui, pe care îl prezintă ca fiind mult superior oricăruia pe care l-ar putea avea ea.

          Bărbatul complexat este un bărbat nesigur și ranchiunos. El nu se dă în lături de la a-i face viața mizerabilă femeii de lângă el și nu se oprește, orice ar fi, pentru că dacă s-ar opri, ar vedea cât este de găunos și asta l-ar dărâma definitiv. Așa că o folosește pe ea ca debușeu, pavăză, scut, ascunzătoare, lăudător profesionist și prea puțin ca parteneră de viață, sursă de armonie și element de echilibru.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: