DE CE E NEVOIE DE CURAJ CA SĂ SPUI PRIMUL: „TE IUBESC”

COMANDĂ ROMANUL – CLICK AICI

          by Alexandra HUIDU

        De ce este atât de greu să spunem „te iubesc” pentru prima oară? Cineva trebuie să spargă gheața, să o zică primul, să afirme cu voce tare ceva ce până atunci era doar subînțeles, ori sugerat. E un moment de maximă tensiune emoțională, în care sentimentele se amestecă și se încolătăcesc haotic, când nu mai putem ține sub tăcere trăirile pe care celălalt le stârnește în noi, a căror forță dorește să erupă, să ne elibereze neechivoc de tensiunea interioară care s-a acumulat în timp până a ajuns la prea-plin și care altfel nu poate fi potolită.

          Și în trecut a fost nevoie de curaj, pentru prima discuție, prima întâlnire, primul sărut, dar clipa când rostești cuvintele „te iubesc” pentru întâia dată este clipa care transformă o relație definitiv, este clipa maximei vulnerabilități, când sufletul nu cere, ci se oferă, când îi spui celuilalt că fericirea ta depinde de voința lui, de sentimentele lui, că vrei totul și nu te mai mulțumești cu ceva obișnuit, că te-a înlănțuit, te-a acaparat și nu mai este cale de întoarcere, pentru tine cel puțin.

          Dar este și clipa în care are loc testul suprem al seriozității și asumării unei relații, căci din acel punct încolo există numai două opțiuni: să auzi „și eu te iubesc” sau „eu nu te iubesc” (indiferent dacă refuzul ți se prezintă în cuvinte frumoase, calde, meșteșugite, sau îți este transmis ceva mai sec, mai neplăcut). Iar atunci când oferi totul, întreaga ta ființă, ceea ce este cel mai frumos în tine, nu e nimic mai dureros decât să auzi că celălalt declină oferta, că varianta ta cea mai bună e posibil să nu fie suficientă pentru fericirea lui, să știi că ai dat tot ce ai mai special în tine, dar chiar și așa nu îl poți opri din căutări, că e dispus să treacă mai departe, spre altcineva, iar tu ai oferit deja tot ceea ce poți pentru a-l convinge să se oprească la tine, ai etalat tot arsenalul de care ești capabil și nu mai ai nimic în plus de dat pentru a-i schimba decizia, căci tot ceea ce ai mai putea da ține de un viitor pe care „eu nu te iubesc” ți-l refuză.

           Momentul când spui „te iubesc” nu e doar momentul în care îți dezgolești sufletul, când te arăți vulnerabil, ci și cel în care îi transmiți celuilalt că îi oferi acces nelimitat în viața ta, că îi dai drepturi asupra timpului tău, să îți invadeze viața. Nu doar partenerul își asumă această nouă etapă a relației, apartenența și abnegația înglobate în „te iubesc”, ci și tu. Cuvintele „te iubesc” sunt exprimarea celui mai puternic sentiment, dar și a celor mai serioase jurăminte. Dacă ai spus „te iubesc”, practic le-ai spus pe toate: din acest punct încolo orice e posibil, viața mea îți este dedicată, poți visa neîngrădit la un viitor împreună și mi te poți oferi fără teamă, căci nu voi pleca, nu te voi răni și voi face din fericirea noastră un scop, voi încerca să îți împlinesc tot ceea ce ai dorit vreodată de la dragoste.

          „Te iubesc” este și suprema întrebare: dacă eu, spunându-ți asta, ți-am jurat totul, vrei să îmi faci și tu aceleași jurăminte? Fericirea mea contează pentru tine, sau sunt doar o prezență plăcută în viața ta și… atât? Nimic nu aduce fericirea mai mut decât să auzi un răspuns care înseamnă „da”, formulat prin cuvintele „și eu te iubesc”.

          În orice relație nouă se va ajunge, mai devreme sau mai târziu, ca unul dintre voi să spună primul „te iubesc”. Așa că imaginați-vă, atunci când o începeți, momentul primului „te iubesc”. Imaginați-vă că o spuneți voi, sau că va trebui să dați răspunsul. Dacă la început puteți să vă închipuiți pe voi doi șoptindu-vă „te iubesc… și eu te iubesc”, atunci, fără doar și poate, merită să vă avântați în vis, în speranță, în încredere și în sinceritate. Iar împreună, să vă avântați în viață…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: