O NOUĂ ȘANSĂ SAU… PREA TÂRZIU?

COMANDĂ ROMANUL – CLICK AICI

          by Alexandra HUIDU

          Sunt oameni care nu își dau seama cât de mult au greșit persoanei iubite decât atunci când au pierdut-o. Uneori o nouă șansă este tot ceea ce se mai dorește. Șansa de a demonstra că trecutul nu s-a transformat în uitare, ci în învățăminte, că viitorul poate fi altfel decât ceea ce devenise un cerc vicios ce părea imposibil de rupt.

          E acea clipă când durerea rupe zăgazurile inerției în care cel ce dorește șansa s-a complăcut atâta timp, când simte că a găsit în sfârșit puterea de a se schimba, dacă ar avea convingerea că are pentru ce lupta, că motivația nu îi este refuzată. Atunci ar face orice și probabil chiar ar reuși să se schimbe, să își învingă neputința care fusese mai puternică decât el… până în clipa în care a pierdut totul. Însă, ironia sorții, tot atunci celălalt decide că este prea târziu.

          La polul opus, cel de care depinde să acorde șansa se simte epuizat. A acordat prea multe prilejuri de schimbare, irosite în trecut, ca să mai creadă într-o minune. Exact când lecția a fost în sfârșit înțeleasă de celălalt, a ajuns la convingerea că iubirea lor a fost mare, dar imposibilă, că prea multe ape i-au despărțit și prea puține punți au reușit să reconstruiască între furtuni. A obosit.

          Prea târziu… sau poate fatalitatea desincronizării definitive a două inimi care până atunci bătuseră la unison… mai tot timpul la început, din ce în ce mai rar pe măsură ce timpul trecea. Păreri de rău și de o parte, și de cealaltă. Unul, pentru ce ar putea să facă să fie, dar nu mai are șansa, celălalt, pentru ce a așteptat să se întâmple, iar acum degeaba se petrece. Din nefericire, dragostea nu se face cu voință, iar scopul iubirii nu este acela de a ameliora regrete, ci de a se consuma și de a arde pentru ea însăși, în suflete deschise și încrezătoare.

          În iubire nu există a doua șansă. Pentru că o iubire nu se pierde într-un moment unic, ci zi după zi, cu fiecare mică greșeală care dizolvă puțin sentimentele, iar fiecare repetare a aceleiași greșeli mici atrage după sine un efect de bulgăre de zăpadă. Pentru că o iubire arde până când se stinge, iar odată stinsă tot ceea ce rămâne e un jar, care poate că mai încălzește puțin, în arderea lui mocnită, dar nu mai are puterea de a naște flăcări.

          A doua șansă nu înseamnă să ierți greșelile pe care celălalt le tot comite sau le tot repetă și să continui să îl iubești, mergând mai departe, reparând unde se poate și acceptând că nici o relație nu e perfectă din toate punctele de vedere. Toate acestea fac parte dintr-o relație la fel ca și clipele frumoase. A doua șansă înseamnă, în realitate, să reînvii ceva ce s-a consumat și s-a epuizat în timp până când a rămas mai nimic sau prea puțin. Dar de unde nu este foc, nu va mai ieși fum.

          Nu e vorba despre faptul că ar fi o iubire imposibilă, condamnată karmic, ci despre ceva mult mai simplu: fiecare lucru are un anumit moment când trebuie să se întâmple. Altfel, îi trece vremea și totul devine… prea târziu. La fel e cu schimbarea și învățatul din greșeli. Însă o lecție odată învățată, are avantajele ei. Căci ceea ce este prea târziu pentru o iubire trecută, poate deveni fundamentul unei iubiri viitoare nevătămate.

 

One thought on “O NOUĂ ȘANSĂ SAU… PREA TÂRZIU?

Add yours

  1. Eu cred ca sunt oameni care nu işi dau seama când au pierdut persoana iubită.
    Un om nu se pierde în urma mai multor mici greşeli, ci în urma unor decizii radicale pe care le luăm în viață, dorind să pedepsim prosteşte vini imaginate. Se pierde din lipsă de empatie, răutate şi imposibilitatea iertarii … timp îndelungat. Dincolo de acest punct este “prea tarziu” şi nu cred că se mai poate vorbi de greşeli şi iertări ci de imposibilitate şi regrete.
    Eu nu cred că o iubire se “dizolvă” cu fiecare “mică greşeală”. Doar un angajat este concediat în urma a mai multor greşeli care se cumulează. Este o greşeală să “angajezi” un iubit. Greşelile se discută şi se rezolvă într-o FAMILIE în care fiecare spune deschis ceea ce gândeşte.
    Sigur ramane “învățatul din greşeli” dar şi senzația de … gol.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: