CÂND EȘTI PARCARE PENTRU INIMI FRÂNTE, RĂMÂI CU URME DE CAUCIUCURI PE SUFLET

          Relația sănătoasă este creația a două suflete sănătoase. Nici o iubire a cuiva, oricât de mare, nu șterge trecutul celui căruia îi este oferită, nu îl repară dacă a fost stricat într-o altă dragoste, peste care nu a trecut încă, nu îl împacă cu gândul că fostul partener l-a rănit și l-a nedreptățit, nu vindecă nemulțumirea de sine, ciuda că s-a blocat și nu și-a valorificat șansele, orbirea care l-a împiedicat să reușească acolo unde reușita depindea doar de el. Atunci când cel pe care îl iubești aduce după sine în noua legătură amoroasă tot amalgamul durerilor și nereușitelor din dragostea anterioară, de care încă nu s-a desprins, rezultă ceea ce se numește relația de tranziție.

          Să nu mă înțelegeți greșit. Nu e ca și când cineva și-ar propune să folosească pe altcineva și să-l transforme, voit și cu rea-credință, într-o aventură trecătoare. Ba chiar pornirea e entuziastă, iar prin asta dorința de implicare devine credibilă. Ceea ce se produce de fapt este translarea în noua relație a trăirilor pe care și le-ar dori cu cealaltă persoană, care devine doar un debușeu pentru tensiunile emoționale nesatisfăcute de cel care le dă naștere cu adevărat: partenerul pierdut. Există chiar tendința celui aflat în cursul procesului de vindecare incomplet, de a se minți pe sine și de a crede că a depășit etapa care, în realitate, încă îl mai bântuie. Se implică în noua relație pentru a se convinge pe sine că poate și că în viitor există speranță să fie fericit, și nu pentru că ar fi într-adevăr pregătit să o ia de la capăt.

          Cum îți dai seama că ești o relație de tranziție? Atunci când în loc de duet aveți un trio, când amintirea fostei iubiri este mereu prezentă între voi, când îți vorbește despre ceea ce a avut cu mai multă intensitate decât atunci când îți face declarații de pasiune (pentru că de dragoste oricum nu auzi deloc, chiar dacă tu, poate, le faci), când reia și tot reia în povestirile pe care ți le spune momentele plăcute și negative, despică firul în patru și nu obosește să vă risipească timpul comun petrecut împreună pe evenimente care oricum nu mai pot fi modificate, când tresare la fiecare veste pe care o primește despre cel din trecut, când lasă baltă totul și aleargă la cel pierdut sau la oamenii care sunt în legătură cu acesta (dacă este chemat sau solicitat în vreun fel), dacă se pierde în reverii lungi, deși se află în brațele tale, iar atunci când îl întrebi la ce se gândește, primul cuvânt pe care îl rostește este numele fostei iubiri, când fără să își dea seama lasă să îi scape că te compară cu această fostă, în diverse situații.

          Nu înseamnă că încă o mai iubește pe cealaltă persoană, ci doar că încă nu a trecut peste. Dacă ar fi depășit experiența, nu ar mai fi simțit nevoia să retrăiască ceea ce a avut, amintindu-și și povestind, s-ar fi bucurat într-atât de noua dragoste cu tine încât ar fi refuzat categoric să se mai întoarcă la trecutul care l-a durut, ar fi tras concluziile odată și bine, indiferent care ar fi fost acelea.

          Nu e altceva decât naivitate a crede că iubirea ta, așa neîmpărtășită cum este (ar vrea să te iubească și să fie fericit cu tine, dar nu poate, iar dragostea nu se obține cu voință), va rezolva în sfârșit pentru el ceea ce înainte a fost imposibil, va compensa nedreptățile și suferințele și va aduce pacea. Numai timpul poate face asta. Vindecarea cere răbdare. S-a grăbit să intre în relația cu tine și, deși nu și-a dorit, va sfârși prin a te răni.

          De cealaltă parte, însă, și tu ai văzut semnele, dar ai refuzat să le iei în calcul, sperând ca iubirea să facă o minune. Din nefericire, pentru ca minunea să se producă, unul nu este suficient. E nevoie de amândoi. În concluzie, când accepți să fii parcare pentru inimi frânte,  e posibil să rămâi cu urme de cauciucuri pe suflet.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: