GELOZIA NU ȚI-O VA ADUCE ÎNAPOI

          Dacă e să plece la altul, va pleca oricum. Iar dacă ochii ei cutreieră spre alți ochi sau se aprind prea tare atunci când vreun bărbat o admiră, gelozia în nici un caz nu e soluția. Infidelitatea ei o fi imorală, dar gelozia ta e denigratoare pentru tine. Ce nu mai este al tău (sau doar al tău) nu va redeveni al tău (în exclusivitate al tău) dacă ești gelos. Poți decide să te aperi de suferințe viitoare și să pui punct relației, sau poți alege să accepți situația așa cum este. Însă dacă o accepți, indiferent de motiv, află că „frica păzește bostănăria” nu se aplică în dragoste.

          Dacă o vei sufoca controlând-o excesiv, îi vei acoperi frumusețea cu voaluri din ce în ce mai groase, îi vei pretinde să își cenzureze feminitatea și o vei izola, tot ce vei obține va fi o victimă. Iar victimele au dreptul să fugă de agresori. Așadar, nu vei face decât să îi legitimezi comportamentul nu doar în proprii ei ochi, ci și în fața celorlalți. Nu o vei păstra fidelă făcând-o să îi fie teamă de reacțiile tale vis-a-vis de orice formă de apropriere dintre ea și un alt bărbat, nu o vei convinge că ești mai bun decât alții provocând scene penibile, nu vei recâștiga statutul de „unicul pe care îl dorește” repetându-i asta printre mârâituri sau urlete.

          Durerea pe care ți-o provoacă este normală. O iubești și vrei să fie doar a ta, v-ați făcut jurăminte și promisiuni, ați visat împreună și ați făcut planuri, iar acum ea le încalcă pe toate. Ai dreptul să suferi, ai dreptul să îi reproșezi trădarea, dar dacă nu ai puterea să o ierți și ea nu mai are chemarea monogamiei, ce rezolvi fiind gelos? Numai iubirea curată și profundă oferă garanții. Gelozia, niciodată. Nimic din ce va face ea în viitor nu te va reasigura suficient astfel încât să ai încredere iarăși în ea, decât dacă dragostea ta pentru ea va învinge durerea pe care ți-a sădit-o în suflet.

          Gelozia este exprimarea frustrării și a durerii nevindecate. O formă urâtă de exprimare. Dar suferința și gelozia sunt lucruri diferite, iar prima nu justifică manifestările celei de-a doua. Durerea este ciuperca otrăvitoare, gelozia este boala provocată de ciupercă și, ca orice boală, nimănui nu îi place, nimeni nu o vrea și toți speră la vindecare. Așa cum boala este o stare anormală a organismului, care îi face rău celui pe care îl atacă, tot așa gelozia este o boală a sufletului, care îți face rău ție. Netratată, degenerează și poate duce la manifestări extreme, care te vor face de nerecunoscut.

          Dacă o închizi pe ea într-o colivie cu bare de angoase, ghimpate cu țepi de neîncredere și ferecate cu lacăt de dezamăgire nu vei face decât să îți alimentezi suferința, să rămâi blocat emoțional în trecutul care te-a rănit și să te privezi singur de unicul medicament care îți va aduce pacea și puterea de a o lua de la capăt (cu ea sau cu altcineva): iertarea.

          Nu va folosi, iarăși, la nimic dacă îl vei confrunta pe celălalt bărbat (verbal sau, în cazuri extreme, dar atât de des întâlnite, fizic). Urma pumnului tău pe pielea aceluia nu îți va readuce în ochii ei tot ceea ce ai pierdut deja și care ei i-a lipsit într-atât, încât să caute în altă parte. Doar masculii se bat pentru femele, iar finalitatea iubirii tale cu ea nu trebuie să fie dezumanizarea ta. Dacă vei lăsa partea animalică să o învingă pe cea rațională, specifică și proprie doar ființelor umane, vei șterge cu un singur gest tot ce a creat ea frumos în tine. Vei fi trăit alături de ea degeaba.

          Că poate nu te-a meritat, acesta este un gând la care nu ar strica să revii în timpul procesului de vindecare, că poate nu a știut să aprecieze ce i-ai oferit tu, aceasta este o concluzie, nu un motiv să îi faci viața de calvar fiind gelos, că poate nu a putut trece peste greșelile tale față de ea și de aceea s-a lăsat cucerită de altul (fie doar și pentru o singură noapte), acesta este un motiv să te ierți tu pe tine însuți că nu ai știut cum să o faci fericită pe ea, iar prin asta pe tine. Dar nu deveni ceea ce înainte de a intra ea în viața ta vedeai la alți bărbați, îți repugna și nu puteai înțelege cum de era posibil ca ei să nu își dea seama cât era de inutil: nu deveni gelos. Nu deveni din cel care poate învăța din propriile greșeli sau alegeri neinspirate, care poate raționa, care se poate abține și care poate iubi… ne-om.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: