SĂ NU FII NICIODATĂ FEMEIA DE REZERVĂ

          De ce să nu fii iubita unui bărbat „luat”? Pentru că e imoral? Pentru că n-ar trebui să faci altei femei ceea ce nu ți-ar plăcea să ți se întâmple ție? Pentru că e păcat? Evit să judec pe oricine pentru orice, dar mai ales în chestiuni de intimitate și de dragoste este de preferat să păstrăm sub tăcere orice opinie cu tentă de superioritate, pentru că niciodată nu vom ști cu adevărat ce a determinat doi oameni să aleagă o cale sau alta.

          În altă ordine de idei, însă… Ce este această femeie? Doar o amantă? E simplist să se reducă totul la asta. Vă propun eliberarea de prejudecăți pentru câteva minute și mutarea discuției în alt plan… Pentru unii, este femeia în fața senzualității căreia nu te poți abține, pentru alții e cea care destramă pacea unei familii. Ea poate fi refugiul sau condamnarea. Îți poate completa viața sau ți-o poate complica infinit. Dar este ea femeia iubită?

          Iubirea e prea complexă pentru ca cineva să încerce să o definească în cuvinte, dar o serie de trăsături se remarcă cu ușurință. Iubirea înseamnă posesivitate, adică dorința ca celălalt să îți aparțină doar ție, afirmarea publică a relației și apărarea legăturii de intruziuni externe. Mai înseamnă comuniune, nevoia de a împărtăși cu cel iubit momentele speciale, zilele festive, oamenii care îți îmbogățesc viața. Iubirea e dorința de a-l savura pe celălalt în tihnă și de a face planuri de viitor în libertate și fără constrângeri. Ce își dorește oricine de la dragoste? Atenția celuilalt, necondiționată și neîngrădită, unicitate și confort sufletesc, timpul partenerului și preocuparea lui constantă pentru cuplu.

          Femeia unui bărbat „luat” însă… Ea trebuie să îl împartă mereu cu cealaltă, nu își poate afirma prioritatea în fața dorințelor și nevoilor iubitei oficiale, e nevoită să cedeze momentele sale importante, când îl dorește alături, priorităților din celălalt cuplu, are parte de cel pe care îl iubește doar dacă acceptă să respecte canoane stricte de program și limitări de timp ori de disponibilitate. Accesul ei în lumea lui este redus la ceea ce îi povestește el și nici ea nu îl poate include cu adevărat în lumea ei. E condamnată să fie o actriță bună, care nu poate lăsa adevăratele sentimente să i se oglindească pe chip, atunci când viața socială o pune în contexte dintre cele mai ciudate sau mai dureroase, ori nedrepte. E judecată, e hulită, e criticată.

          Sinceritatea uneori este mai greu de digerat, însă adevărul este că bărbatul care nu oficializează o relație nouă și o ține ascunsă, motivând că are o viață complicată, nu iubește în realitate pe nici una dintre cele două femei, Fiecare dintre ele îi oferă, însă, ceva diferit, iar împreună îi aduc toate lucrurile de care are nevoie și pe care nu le poate obține de la una singură. Dacă relația ascunsă i-ar fi oferit tot ceea ce și-ar fi dorit, nu ar mai accepta bătaia de cap și riscul de a se împărți în două. Ar prefera viața simplă în locul celei complicate.

          Orice motiv adus ca argument în sprijinul menținerii acestei stări de fapt este dovada că nu iubește și nici nu va iubi vreodată. Pentru că atunci când iubești… faci să se poată. Nu neapărat cu sacrificii sau nebunii, dar pur și simplu îți folosești toate resursele… ca să se poată. De fapt femeia de acasă îi oferă ceea ce i-ar lipsi, fără ea, pe plan social și familial, iar cea ascunsă aduce restul (picanteria, erotismul, confirmarea masculinității, noutatea și, cel mai important, lipsa obligațiilor de orice tip).

          Aceea este femeia de rezervă, la care se duce când cea oficială nu mai este suficientă sau îi greșește. Iar în sufletul lui, chiar o tratează ca pe o rezervă. Bineînțeles că nu îi va spune asta, ba chiar va afirma contrariul pe cât de convingător va putea, dar femeia clandestină va rămâne mereu debușeul, cea ale cărei calități și succes sunt umbrite de titulară.

          Își va consuma sufletul, energia, iubirea, se va dărui și va primi înapoi doar jumătăți de măsură, își va pune viața pe pauză așteptându-l pe el să i se dedice, dar nu va depăși condiția de rezervă care nu a fost suficient de importantă ca să fie promovată la statutul de titulară.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: